اخبار

مکمل‌های تقویت سیستم ایمنی: کدام یک واقعاً مؤثرند؟

سیستم ایمنی بدن شما شامل مجموعه‌ای پیچیده از سلول‌ها، فرآیندها و مواد شیمیایی است که از بدن شما در برابر عوامل بیماری‌زا، از جمله ویروس‌ها، سموم و باکتری‌ها، دفاع می‌کند. حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن کلید پیشگیری از عفونت و بیماری است. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف مکمل‌های خاصی از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی و گیاهان دارویی ممکن است به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. با این حال، مهم است که قبل از مصرف هر مکمل جدیدی با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنید، زیرا برخی مکمل‌ها ممکن است با داروها تداخل داشته باشند. در اینجا ۱۵ مکمل معرفی شده‌اند که به دلیل پتانسیل تقویت سیستم ایمنی شناخته شده‌اند.

۱. ویتامین D

ویتامین D یک ماده مغذی محلول در چربی است که برای سلامت و عملکرد سیستم ایمنی ضروری است. ویتامین D اثرات مقابله با عوامل بیماری‌زا را در مونوسیت‌ها و ماکروفاژها – گلبول‌های سفید خون که بخش مهمی از سیستم دفاعی ایمنی هستند – تقویت کرده و التهاب را کاهش می‌دهد که این امر به بهبود پاسخ ایمنی کمک می‌کند. بسیاری از افراد دچار کمبود این ویتامین مهم هستند، که ممکن است عملکرد سیستم ایمنی را مختل کند.

کمبود ویتامین D ممکن است با افزایش خطر ابتلا به چندین بیماری مرتبط باشد، از جمله:

  • پوکی استخوان
  • برخی انواع سرطان
  • دیابت نوع ۲
  • بیماری‌های قلبی‌عروقی
  • افسردگی

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف مکمل ویتامین D ممکن است به بهبود پاسخ ایمنی کمک کند. به عنوان مثال، یک بررسی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که مکمل ویتامین D خطر عفونت‌های تنفسی را در افراد دارای کمبود این ویتامین به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و همچنین خطر عفونت را در افرادی که سطح ویتامین D کافی دارند، کاهش می‌دهد. ویتامین D در ارتباط با کووید-۱۹ نیز مورد بررسی قرار گرفته است، زیرا بر سیستم ایمنی تأثیر دارد. ممکن است به تسریع بهبود و کاهش التهاب در سیستم تنفسی کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید کامل اثرات آن در درمان کووید-۱۹ مورد نیاز است. میزان توصیه‌شده روزانه ویتامین D برای بزرگسالان ۱۵ میکروگرم (۶۰۰ واحد بین‌المللی IU) است. با این حال، بهتر است با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنید تا میزان مناسب برای شما تعیین شود.

برای خرید
ویتامین د3 بر روی لینک کلیک کنید.

۲. زینک (روی)

زینک یک ماده معدنی است که معمولاً به مکمل‌ها و سایر محصولات بهداشتی اضافه می‌شود.این ماده برای عملکرد سیستم ایمنی ضروری است زیرا به موارد زیر کمک می‌کند:

  • توسعه و ارتباط سلول‌های ایمنی
  • کاهش التهاب
  • محافظت از سدهای بافتی در بدن
  • جلوگیری از ورود عوامل بیماری‌زا به بدن

کمبود زینک ممکن است توانایی سیستم ایمنی را در عملکرد صحیح تحت تأثیر قرار داده و خطر ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌هایی از جمله ذات‌الریه را افزایش دهد. کمبود زینک حدود ۲ میلیارد نفر در سراسر جهان و حدود ۳۰٪ از سالمندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهند که مکمل‌های زینک ممکن است برای افرادی که قبلاً بیمار شده‌اند مفید باشند. به عنوان مثال، ممکن است مدت زمان سرماخوردگی را کاهش دهد. مصرف طولانی‌مدت زینک معمولاً برای بزرگسالان سالم بی‌خطر است، به شرطی که دوز روزانه از ۴۰ میلی‌گرم زینک عنصری تجاوز نکند. مصرف بیش از حد زینک ممکن است باعث اختلال در جذب مس و آهن شود و در نتیجه خطر عفونت را افزایش دهد.

برای خریدن کپسول زینک پلاس بر روی لینک کنید.

۳. ویتامین C

ویتامین C شاید محبوب‌ترین مکمل برای محافظت در برابر عفونت باشد، زیرا نقش مهمی در سلامت سیستم ایمنی ایفا می‌کند. این ویتامین عملکرد سلول‌های ایمنی مختلف را پشتیبانی کرده و توانایی آن‌ها را برای مقابله با عفونت تقویت می‌کند. همچنین ممکن است به موارد زیر کمک کند:

  • ترویج مرگ سلولی از طریق حذف سلول‌های قدیمی و جایگزینی آن‌ها با سلول‌های جدید
  • عملکرد به عنوان یک آنتی‌اکسیدان و محافظت در برابر استرس اکسیداتیو
  • کاهش مدت و شدت عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی، از جمله سرماخوردگی

علاوه بر این، درمان ویتامین C با دوز بالا به‌صورت داخل وریدی ممکن است به بهبود علائم در افراد مبتلا به عفونت‌های شدید کمک کند، از جمله سپسیس و سندرم دیسترس حاد تنفسی (ARDS) ناشی از عفونت‌های ویروسی. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید نقش مکمل ویتامین C در این شرایط مورد نیاز است.

۴. آقطی سیاه (Elderberry)

آقطی سیاه (Sambucus nigra) که از دیرباز برای درمان عفونت‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته، اکنون برای تأثیرات آن بر سلامت سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات حیوانی نشان می‌دهند که عصاره آقطی سیاه ممکن است پتانسیل ضدویروسی در برابر عوامل بیماری‌زای مسئول عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی و برخی از گونه‌های ویروس آنفلوآنزا داشته باشد.

یک بررسی در سال ۲۰۱۸ نشان داد که مکمل‌های آقطی سیاه ممکن است به کاهش علائم تنفسی فوقانی ناشی از عفونت‌های ویروسی کمک کنند. به همین ترتیب، یک بررسی در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد که آقطی سیاه می‌تواند به کاهش مدت و شدت سرماخوردگی کمک کند. برخی افراد توصیه می‌کنند که مکمل‌های آقطی سیاه فقط در مراحل اولیه کووید-۱۹ استفاده شوند، اما تاکنون هیچ تحقیقی تأثیر آن را بر کووید-۱۹ تأیید نکرده است. توجه: آقطی سیاه خام باید قبل از مصرف پخته شود. این کار به از بین بردن ترکیب سابونایگرین (sambunigrin) کمک می‌کند، ماده‌ای که در آقطی سیاه یافت می‌شود و ممکن است باعث مسمومیت با سیانید شود. قبل از مصرف مکمل‌های آقطی سیاه با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنید. مکمل‌های آقطی سیاه معمولاً به صورت مایع یا کپسول در دسترس هستند.

برای دیدن محصولات بیشتر در مورد مکمل ها و ویتامین ها بر روی لینک کنید..

۵. قارچ‌های دارویی (Medicinal Mushrooms)

قارچ‌های دارویی از دوران باستان برای پیشگیری و درمان عفونت‌ها و بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند. تحقیقات نشان می‌دهند که انواع مختلف قارچ‌های دارویی ممکن است به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. برای مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ روی موش‌های مبتلا به سل نشان داد که درمان با قارچ کوردی‌سپس (Cordyceps) باعث کاهش بار باکتریایی در ریه‌ها، تقویت پاسخ ایمنی و کاهش التهاب شد. به طور مشابه، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ روی ۷۹ بزرگسال نشان داد که مصرف ۱.۷ گرم عصاره قارچ کوردی‌سپس باعث افزایش ۳۸ درصدی فعالیت سلول‌های کشنده طبیعی (NK cells) شد. این نوع از گلبول‌های سفید خون در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کنند. قارچ دم‌بوقلمون (Turkey Tail) یکی دیگر از قارچ‌های دارویی است که ممکن است پاسخ ایمنی را تقویت کند، به‌ویژه در افراد مبتلا به برخی انواع سرطان. محصولات قارچ‌های دارویی به شکل تنتور، چای و مکمل در دسترس هستند

حمع بندی

برای تقویت سیستم ایمنی، مصرف مکمل‌هایی مانند ویتامین D، زینک، ویتامین C، آقطی سیاه و قارچ‌های دارویی می‌تواند مفید باشد، زیرا این ترکیبات به بهبود عملکرد سلول‌های ایمنی، کاهش التهاب و مقابله با عفونت‌ها کمک می‌کنند. با این حال، استفاده از این مکمل‌ها باید با مشورت پزشک انجام شود، زیرا مصرف نادرست آن‌ها ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. علاوه بر این، تغذیه سالم، خواب کافی و فعالیت بدنی منظم نیز نقش کلیدی در حفظ سلامت سیستم ایمنی دارند.